Kryddor som passar till Vegetarisk mat

Vegetariskt

Kryddor som passar till Vegetarisk mat

Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci.

vegetariskt

Gurkmeja

Gurkmeja har mycket rik smak – den är bitter, aromatisk och skarp. Undertonerna av citrus och ingefära är tydliga och gör den till en mycket populär krydda i det asiatiska köket.

Den kommer ursprungligen från Sydostasien och man använder rötterna, antingen färska eller torkade och sedan malda till pulver. Den karakteristiska gula färgen i curryn kommer från gurkmeja. Den används flitigt i det sydostasiatiska köket, bl.a. till fisk, fågel, linser, bönor, ris och grönsaksrätter. Den gifter sig bra med kokosmjölk, vitlök, chili, lök, citrongräs och koriander. Gurkmejan har också en lång tradition i Asien som medicinalväxt. Vi erbjuder ekologisk gurkmejapulver från Indien.

Koriander blad

Korianderfrön har en kryddig, nötaktig smak till skillnad från korianderbladen som har en unik aromatisk smak som är lite svår att beskriva. De flesta tycker dock att det är som en behaglig blandning av persilja och citrus. Användningsområdena är många och i Sydostasien används främst bladen och i Väst och Mellanöstern är det främst fröna som är populära.

I Sydostasien används främst bladen, medan det traditionellt är fröna som har varit populärast i Väst och Mellanöstern. Man kan säga att koriander passar till allt: i såser, till kött, fisk, potatis samt i bakverk som bröd, tårtor och kex. I Nordafrika ingår koriander i de flesta kryddblandningar i Sydasien ingår den i curry, pickles och chutneyer. Vår koriander är ekologisk och finns som torkade blad från Egypten och frön från Indien.

Spiskummin mald

Kraftig och aromatisk, med lite bitter smak. Vanlig i en mängd maträtter från Mellanöstern, Nordafrika, Indien och Mexiko. Spiskumminfrön kan användas hela eller malda och passar bra till bönrätter, köttgrytor, curry och risrätter. Om man vill använda fröna så skall de fräsas i en stekpanna snabbt innan man tillsätter andra ingredienser, för att frigöra smaken.

Spiskummin är en viktig del i en mängd kryddblandningar, bl.a. garam masala, curry, ras el hanout, fajita seasoning och adobo. I folkmedicinen har avkok på fröna använts mot koliksmärtor. Vi erbjuder ekologisk, hel spiskummin från Indien.

Svartkummin frö

Kraftig och aromatisk, med lite bitter smak. Vanlig i en mängd maträtter från Mellanöstern, Nordafrika, Indien och Mexiko. Spiskumminfrön kan användas hela eller malda och passar bra till bönrätter, köttgrytor, curry och risrätter. Om man vill använda fröna så skall de fräsas i en stekpanna snabbt innan man tillsätter andra ingredienser, för att frigöra smaken.

Spiskummin är en viktig del i en mängd kryddblandningar, bl.a. garam masala, curry, ras el hanout, fajita seasoning och adobo. I folkmedicinen har avkok på fröna använts mot koliksmärtor. Vi erbjuder ekologisk, hel spiskummin från Indien.

Bockhornsklöver frö

Bitter och aromatisk smak, som vid rostning ändras till en sötare, nötaktig smak, mer undertoner av karamell och lönnsirap. Vanlig i de nordafrikanska och indiska köken, där den används i bröd, curryrätter och olika chutnies. Malda frön är en av de viktiga ingredienserna i olika kryddblandningar som curry.

Utgrävningar i Irak visar att människan använde bockhornsklöver så tidigt som 4000 f.Kr. Traditionellt har kryddan använts för att lindra hudirritation och för att öka mjölkproduktionen för ammande kvinnor. Vår bockhornsklöver är ekologiskt odlade hela frön från Egypten.

Dhana Jeera

Från Västra Indien. Används främst till att smaksätta grönsaks- och bönrätter.

Sambar

Från Indien (Sydindiska köket), medelstark. Passar speciellt bra till grönsaks- och linsrätter.